Bra att veta

Bra att veta

När du vistas i Nya Zeelands största stad kan du ta upp denna lilla guide som leder dig rätt i frågornas värld. Här får du allt som är bra att veta och lite till. Ett bra sätt att hålla dig à jour när du befinner dig på andra sidan jordklotet.

Väder och temperaturer

Nya Zeeland har helt motsatta årstider mot våra, det vill säga när det är sommar här är det vinter där. I Auckland är det som mest gynnsamt att vistas från oktober till april, vilket bäddar för en mysig vintersemester när det är som mörkast i Sverige. Medeltemperaturerna ligger då runt 20 grader, medan de på vinterhalvåret (Nya Zeeländsk vinter) krypa nedåt 12 gradersstrecket.

Märk väl att Auckland är en ganska regnig stad, även under den fina årstiden. En del nederbörd är därför att vänta.

Språk

Nya Zeeland och Auckland talar man engelska med Nyzeeländsk accent. Eftersom ursprungsbefolkningen är maorier talas också en hel del maori.

Eluttag

Spänningen på Nya Zeeland är 230 V. Stickkontakter som används är I, vilket medför att svenska resenärer behöver utrusta sig med en adapter. Här hittar du reseadaptrar till Nya Zeeland!

Valuta

På Nya Zeeland användas Nyzeeländska dollar.

1 NZD = 6,11 kr

Tidsskillnad

I Auckland ligger man 10 timmar före den svenska tiden.

Åldersgränser

På Nya Zeeland råder 18-årsgräns om du ska dricka alkohol. Tänk på att medta pass eller ID-handlingar om du går ut, då detta ofta efterfrågas.

För att hyra bil måste du vara minst 18 år och ha internationellt körkort.

Larmnummer

Om du är i Auckland och skulle behöva komma i akut konakt med polis, brandkår eller ambulans ska du ringa följande allmänna nödnummer:

  • Polis – 111
  • Brandkår – 111
  • Ambulans – 111

Landskod

För att ringa till Nya Zeeland måste du slå +64 före numret du ska ringa.

Att tänka på

Abort är olagligt på Nya Zeeland så om du vill göra en sådan bryter du mot lagen.

Narkotikainnehav ger långa och hårda fängelsestraff. Straffskalan är i regel ganska hård i landet i övrigt så se till att respektera lagar och sedvänjor.

Sjukvård

Både sjukvård och tandvård på Nya Zeeland håller hög klass, men däremot måste du ha en omfattande reseförsäkring om du åker dit då Nya Zeeland och Sverige inte har några speciella avtal. Auckland har flera sjukhus att vända sig till och samtliga håller bra standard.

Vaccinationer

Folk som ska åka till Auckland rekommenderas starkt att vaccinera sig mot mässling. Andra vaccin som kan vara bra att ta är mot röda hund, hepatit A, tyfus och kikhosta samt stelkramp.

Visum

Nytt för svenska resenärer i Nya Zeeland är att från och med 1 oktober 2019 är att man måste ansöka om något som kallas för NZeTA som är ett elektroniskt inresetillstånd. Detta är giltigt i 2 år och måste beställas senast 72 timmar innan avresa eftersom det är den tiden det tar att få det godkänt. Helst ska man ansöka om det tidigare än så för att vara på den säkra sidan.

Ditt pass måste vara giltigt minst 3 månader efter återresa. Svenska provisoriska pass accepteras normalt sett, men tänk på att eftersom det inte finns någon ambassad i landet så kan heller inga vanliga pass göras på plats.

Ambassader

Sverige har ingen ambassad i Auckland eller Nya Zeeland i övrigt, men dock ett honorärkonsulat dit du kan vända dig om något krisar eller om du behöver hjälp med något.

Adress:
6 Renall Street
Freemans Bay
Auckland 1011

Telefon: +64-(0)-21 989 414

Nya Zeelands ambassad stängdes eller lades ned, vilket man nu vill, i Sverige 2012. Istället fick man vända sig till ambassaden i Bryssel om man ville komma i kontakt med nyazeeländska myndigheter. Nya Zeelands ambassad i Stockholm återöppnade dock sina porter i oktober 2018.

Adress:

Skarpögatan 6
115 27 Stockholm

Telefon: 08-400 172 70