Sevärdheter och utflyktsmål

Sevärdheter och utflyktsmål

Nya Zeelands största stad har en stor maritim historia som idag yttrar sig i form av ett unikt hamnområde, massor av årliga seglarregattor (som exempelvis America’s Cup) och en förkärlek för båtturer, hellre än att gå till fots eller ta bussarna. Auckland är också äventyrens stad med tanke på höga utsiktstorn att klättra upp i för att hoppa sky jump. Som turist har du dessutom turen att uppleva både arkitektoniska kontraster där moderna höghus varvas med viktorianska villor och byggnader. Och är det naturen du vill vistas i så är det i stort sett bara att vända på huvudet och se den skymta runt hörnet. Här följer våra tiptop tips på vad du kan göra i Auckland.

Vi börjar vid hamnen Waitemata

Låt oss starta vår Aucklandguide vid stadens hamn vars namn faktiskt betyder sprudlande vatten. Det kunde inte vara mer än rätt. Här är båtutflykternas utgångspunkt, seglarregattornas start och målgång och kvällarnas knutpunkt vid Viaduct Basin där folk äter på restaurang och promenerar med en glass i handen. Båtarna vid Waitemata är inte att leka med – här guppar lyxyachter sida vid sida om katamaraner och skonare som skulle kunna vara rena semesterhem om man såg till inredning och storlek. Det finns även flera möjligheter att hitta en segelbåt och följa med på en dags- eller kvällssegling med.

Vid strandpromenaden radar även många vackra byggnader upp sig, bland annat Maritima Muséet och Old Custom House.

Välj sjövägen till Orakei…

Från hamnen kan du ta en båt utmed kusten och vältra dig i magnifika vyer av öarna som sveper förbi samt Aucklands skyline. Du är nu på väg att ta dig till en förnäm förort vid namn Orakei. I Orakei ligger ett av världens mest besökta akvarier med hajar, stingrockor och en stor undervattenstunnel som besökarna går igenom medan de tittar på undervattenslivet i 360 grader. Om du vågar kan du till och med följa med på en dykning med hajar och andra roliga fiskar i alla regnbågens färger.

…eller en båttur till Devonport

Istället för att åka österut mot Orakei, kan du ta färjan från hamnen norrut under 12 minuter och stiga av i Devonport – även det en lyxig förort med gamla kolonialvillor, lummiga trädgårdar och stränder att dö för. Den ligger på en halvö med stora kullar som du kan gå upp på och beundra utsikten. I Devonport tar man det lugnt och det är en perfekt heldagsutflykt om du fått tillräckligt med äventyr under föregående dagar. Om du vill kan du emellertid gå in på Navy Museum som vittnar om Aucklands rika marina förbindelser genom åren.

När naturen lockar – välj öriket Haurakibukten

Haurakibukten består av ett gäng småöar på vilka du kan spana in exotiska fågelarter som kiwifågeln, gå på upptäcktsfärd i regnskogen och simma och dyka bland koraller alldeles utanför i vattnen. Några av öarna är bebodda permanent medan andra är öde och helt orörda. På ön Waiheke kan du gå förbi ganska många speciella villor och ekologiska hus, samt titta in på konstgallerior där lokala konstnärer stället ut sina verk. Här ligger även ett större antal vingårdar om du är sugen på provsmakning.

Inte långt bort från Waiheke ligger Motuihe-ön som endast har 2 invånare. Ön har också en anrik historia då den en gång hade ett omtalat fångläger. Utöver det så är Motuihe den perfekta ön om du vill vandra, surfa och leka skogsmulle i de grönskande skogarna.

Hoppa högt eller ät med rotationseffekt i Sky Tower

Mitt i Auckland ligger det höga Sky Tower på ca 300 meter. Högst upp kan du äta på en restaurang som roterar och ger dig en behaglig panoramavy. Om du är riktigt våghalsig – släng dig ut med ett rep om benen och hoppas på det bästa. Härifrån kan du även hoppa sky jump.