Ta sig runt

Ta sig runt

Buss, tåg och färja utgör Aucklands kommunala transportmedel. För att utnyttja alla dessa färdmedel kan du köpa ett kort som inkluderar alla kommunala medel och blir ett prisvärt sätt att ta dig runt. I den här guiden sammanfattar vi all fakta angående hur du tar dig runt i Auckland.

Bussar

Auckland har ganska nyligen byggt ut både sitt tåg- och bussnät och byggt flera stationer även utanför staden. The Northern Busway är ett bra exempel på detta – ett nätverk som inkluderar motorvägarna i norra utkanterna av Auckland. Det går även många långfärdsbussar runt i Nya Zeeland från Auckland.

Inne i centrum kan du använda dig av The Link-bussnätet som tar dig runt staden som i en cirkel. De avgår var 10-15:e minut och fungerar nästan som en slags hop on/ hop off – dock till betydligt billigare priser (en åktur kostar 6,25 kronor) om du tar en enkelbiljett. Den ingår dock i AT Hop-kortet också. Du kan även ta en gratisbuss som heter City Circuit. Den avgår från Britomart.

Tåg

Auckland har huvudsakligen tre tåglinjer som tar dig till utkanterna. Även tåg till olika städer fungerar bra. Om du emellertid ska åka inom nära avstånd och inom Auckland-området är buss eller färja att rekommendera.

Färjetrafik

Ska du åka runt, ta en färja. Flera rederier erbjuder båttrafik på kortare och längre sträckor från hamnen. För de närmaste destinationerna kan du använda AT Hop-kortet, medan de andra blir lite dyrare och innebär speciella biljetter.

AT Hop-kortet

Det bästa du kan göra som turist som vill se dig omkring, är att köpa det smidiga AT Hop-kortet som underlättar när du vill byta transportmedel mellan buss, tåg eller färja. Med detta kort som laddas för en viss tid, kan du utnyttja stadens alla kommunala medel obegränsat med upp till 25 % reducerat pris. Du kan även få fri tillgång eller reducerat inträdespris när du går in på vissa sevärdheter och attraktioner.

Kortet kan köpas från 1 dag upp till 1 månad. 1 dag kostar NZ$18 och en månad NZ$215 om du vill åka både buss och tåg men exkludera båt. Bara färja kostar istället NZ$150. Det kan dock bli dyrare beroende på om du vill åka längre ut med båt eller om du bara vill hålla dig nära Auckland. Du kan även ladda ditt kort med minimum NZ$5 om du vill.

Till och från flygplatsen

Om du ska in till Auckland från flygplatsen måste du vanligtvis åka både tåg och buss om du vill komma ända in till centrum. Ta tåg från exempelvis Britomart eller Onehunga och gå av på Papatoetoe tågstation, där du tar buss 308 som går direkt till flygplatsen.

I skrivande stund håller man även på att fundera på ett projekt som innefattar en direkt expresståglinje mellan centrum och flygplatsen.

Vi rekommenderar att du besöker flygtransfer.nu för aktuella alternativ att ta sig till och från flygplatsen.

Hyrbil

På flygplatsen eller inne i Auckland kan du hyra bil. Var beredd på vänstertrafik. Ska du resa runt på Nya Zeeland kan en hyrbil vara bra, annars gör du rätt i att utnyttja de kommunala medlen i Auckland.

Vi rekommenderar Hyrabil.net för billiga hyrbilar. De jämför inte bara priserna, de ställer hyrbilsbolagen mot varandra.

Taxi

Taxiresor är generellt ganska billigt i Auckland. För 5 km betalar du ca NZ$17, vilket motsvarar 100 kronor.

Prisnivåer

Prisnivån på transport är ungefär som i Sverige, i övrigt skiljer det heller inte så mycket. Ta hellre bussar än tåg, då bussbiljetter brukar bli billigare. Utnyttja gratisbussen!

Säkerhet

Nya Zeeland är ett säkert land att vistas i och staden Auckland likaså. Det gäller således att bara iaktta en normal försiktighet och inte utmana ödet.