Matvanor i Auckland

Matvanor i Auckland

Då Nya Zeeland är omgivet av vatten och Auckland ligger precis vid havet så kommer du bli rejält bortskämd med både fisk och skaldjur att äta. Dock är nya nyzeeländare också världsberömda för sina fårfarmar och därmed sagt så är lammkött också en viktig del av det nyzeeländska köket. Nötköttet letar sig också in här och var. I grova drag kan man säga att maten på Nya Zeeland består av mycket protein och grönsaker, ofta lagade på ett originellt sätt. Maoriernas traditionella sätt att tillaga maten är fortfarande viktig och ger ofta en speciell smak.

För längesedan existerade kannibalism bland maorierna, men lugn – den tiden är förbi, och i Auckland är det osannolikt att du lär uppleva något sådant.

Vanliga maträtter

I Auckland som är Nya Zeelands största stad, finns naturligtvis mycket att prova i matväg från andra kulturer. Asiatiska restauranger finns i ett stort antal. Man tycker även om det indiska köket och det brittiska. Meatpie och fish’n chips äts mer än ofta. Men vad är en typisk nyzeeländsk måltid?

  • Grillat lamm med grönsaker – En enkel men mycket god måltid som finns på i stort sett alla nyzeeländska restauranger. Lammet och grönsakerna kan vara tillagade i en ”hangi” – ett maoriskt sätt som innebär att heta stenar läggs i en grop och maten lagas över dessa.
  • Kumara – en sötpotatis som kan ätas både till kött och fisk
  • Pavlova – en maffig marängtårta garnerad med grädde och frukter, framför allt kiwifrukten som är landets vanligaste och mest uppskattade.
  • Skaldjurstallrik – ät grönläppade musslor, Bluff ostron, jätteräkor och hummer i mängder.
  • Chokladdoppade frukter – var lite nyttig samtidigt som du frossar i sött. Nyzeeländare gillar ananas, kiwi och apelsin med choklad.
  • Ostar – Nyzeeländska ostar är utsökt goda. Håll utkik efter varumärkena Kapiti och Whitestone.

Dryck

Vin och öl produceras på Nya Zeeland och det nyzeeländska vinet har gott rykte ute i världen. Tänk dock på att man i regel inte serverar alkoholhaltiga drycker på söndagar om det inte sker i samband med en måltid. Även om du har åldern inne kan restaurangpersonalen skruva på sig om du enbart ber om ett glas rött eller vitt. Den vanligaste druvan som odlas i landet är Sauvignon Blanc, eller rättare sagt en egen variant av den.

Restaurangkultur

I Auckland är restaurangerna välbesökta i de flesta stadsdelar. Precis som i Australien är det också vanligt att gå in på en BYO-restaurang som innebär att du tar med dig egen dryck men äter mat från menyn som serveras där.

Kafékulturen är speciellt utbredd i Auckland och även i Wellington och på kaféerna kan du avnjuta alla möjliga sorters kaffedrycker – både på de europeiska sätten och på Nya Zeelands egna vis. Flat White är en populär variant.

Middagstider

Middagen i Auckland och på Nya Zeeland intas runt kl. 18:00 och en aning senare på helgen. Det är vanligtvis dagens huvudmål där de flesta äter någon form av barbecue med lamm, nöt eller fläsk tillsammans med grönsaker.

Till frukost äter man gärna frukt eller toast med Vegemite – ett pålägg som också är vanligt i Australien. Lunchen är en lite lättare variant av middagen, gärna med någon sallad eller lagade grönsaker, alternativt en fish’n chips på stående fot.

Prisnivåer

I Auckland kan du verkligen hitta restauranger i samtliga priskategorier, men överlag är det en smula billigare att äta ute där än i Sverige. Ett prisvärt alternativ är som redan nämnt BYO-matställen där bara mat serveras och dryck medtas.

När det gäller dricks är du inte tvungen att lämna det, men personalen blir naturligtvis glad om du bidrar med några slantar. Se det såhär – om du är nöjd och belåten ge dricks, annars inte.

TIPS! De flesta restauranger accepterar kort, men det är alltid bra om du har lite kontanter på dig.